KORPSSCHIP DE ‘BULGIA’ 

bulgia oudOns korpsschip de ‘Bulgia’ dient sinds 1996 als onderkomen voor het Zeekadetkorps Alkmaar.
De ‘Bulgia’ is een voormalig patrouille- en later opleidingsvaartuig van de Koninklijke Marine. Na de uitdienstelling is het schip in 1996 in bruikleen gegeven aan de Vereniging Zeekadetkorps Nederland, waarna het schip naar Alkmaar gekomen is.
Sinds 2005 is het schip volledig eigendom van de Stichting Zeekadetkorps Alkmaar.
Sinds 2005 staat de ‘Bulgia’ tevens als Varend Monument geregistreerd in het Nationaal Register Varende Monumenten, een register dat is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om inzicht te geven in ons Nederlands varend erfgoed. Het Nationaal Register Varende Monumenten is een hulpmiddel om de belangenbehartiging van historische schepen naar de diverse instanties te ondersteunen.

 
 
Als korpsschip van het ZeeBulgiakadetkorps Alkmaar wordt de ‘Bulgia’ gebruikt als onderkomen voor onze wekelijkse bijeenkomsten, vaarweekenden, werkweekenden en natuurlijk het jaarlijks terugkerend zomerkamp.
 
De ‘Bulgia’ telt 31 slaapplaatsen, verdeeld over het voorverblijf voor de jongere leden (9 t/m ca. 15 jaar), het achterverblijf voor de oudere leden (16 jaar en ouder), het officiersverblijf voor de commandant plus de 2 hoogste officieren, een onderoffiersverblijf en een damesverblijf voor de vrouwelijke leden onder ons.

 

 

SCHEEPSGEGEVENS BULGIA

Naam Bulgia
Bouwjaar 1954
Scheepswerf Rijkswerf Willemsoord
Lengte 36,30 m
Breedte 6,20 m
Diepgang 2,00 m
Voortstuwing 2 x 650 Pk Werkspoor (RUB 1612)

OVERIGE VAARTUIGEN

Naast ons korpsschip, de ‘Bulgia’, beschikt het Zeekadetkorps Alkmaar over twee zeil- en roeivletten, RS Quest, een man over boord boot en een ponton dat gebruikt wordt voor het onderhoud aan deze vaartuigen en de opslag van onderdelen.

Wr-1 sloep Op zaterdagen, tijdens vaarweekenden en tijdens het jaarlijks zomerkamp wordt er door de jongere kadetten in deze vaartuigen gezeild, geroeid en leren zij hoe zich voor te bewegen met maar één riem aan boord, ook wel wrikken genoemd.

De man over boord boot staat tijdens het varen met de ‘Bulgia’ vast opgesteld op het achterdek en word behalve voor man over boord situaties gebruikt voor het begeleiden van evenementen, zoals de
8 oktober roeiwedstrijden.

Het ponton is door het korps aangeschaft in 1997 en is voorzien van een verrijdbaar luik en een hydraulische kraan, waarmee de vletten voor hun jaarlijks onderhoud naar binnen worden gehesen. Bij dit onderhoud, dat vooral ’s winters plaats vind, worden zowel de oudere als de jongere kadetten betrokken. De vletten worden ontroest, geschuurd en tegen de zomer uiteindelijk mooi in de verf weer te water gelaten. Daarnaast is er in het ponton een verfhok ingericht, is er een kabelgat voor de opslag van touwwerk en worden er diverse machine onderdelen opgeslagen ten behoeve van de technische dienst.

RS Quest:
Vanaf juli 2017 beschikt Zeekadetkorps Alkmaar over twee nieuwe zeilboten, de RS Quest.
Dit is een lichte kunststof (polyethyleen) boot van 4,3 bij 1,8 meter. Deze zeilboot gaat een stuk sneller dan we met de vletten kunnen varen. Daarom liggen deze in Akersloot en zeilen we hiermee op het Alkmaarder-uitgeester meer.
De RS Quest is in samenwerking met de Engelse Zeekadetten ontwikkeld, en is vanaf eind juli 2017 ook onderdeel van de zeilvloot van Zeekadetkorps Nederland. In de toekomst zullen er ook tussen de verschillende zeekadetkorpsen in Nederland wedstrijden met deze zeilboten worden georganiseerd.