Na een voorbereiding en besluitvorming van circa 3 jaar zijn we op 17 oktober 2015 fysiek aangevangen met de grote verbouwing van de machine kamer van de BULGIA, wat geresulteerd heeft in een officiële ingebruikname op 18 juni 2016.

De besluitvorming is ingegeven vanwege brandstof besparing, vermindering geluids overlast, vermindering stank overlast, de sterk verouderde storings gevoelige installatie.

Opgaaf was het bestaande ruim 60 jaar oude hulpbedrijf, bestaande uit 2x Kromhout diesel met gelijkspanning generatoren & de nodige 220V gelijkspannings installatie in een keer te demonteren en te vervangen voor een modern 3~ 400V-50Hz bedrijf welke uiterlijk 1 mei bruikbaar zou moeten zijn.

Om e.e.a. te realiseren moest de kap van de machine kamer gedemonteerd worden om vrijwel wekelijks verwijderd en terug geplaatst te gaan worden gedurende de verbouwings periode.

Nu de oude installatie verwijderd werd is meteen de kans aangegrepen om de machine kamer een te voorzien van een verse laag verf. Wit deze keer i.p.v. de oude grijze marine kleur.

Terwijl er schoongemaakt en geschilderd werd zijn er diverse fundaties gemaakt, gewijzigd en weer gemaakt.

Bij onze sponsors zijn ondertussen twee generatoren, een hoofdschakelbord, een startlucht compressor systeem, uitlaat geluiddempers, elektro motoren, kabel werk, leiding werk voorbereid en naar Alkmaar getransporteerd.

Het nodige verticale en horizontale transport in de machine kamer was af en toe best spannend, maar door hier en daar delen welke in de weg zaten tijdelijk weg te nemen is alles er uiteindelijk zonder schade uit gegaan en in gegaan.

Na plaatsing van de nieuwe apparatuur is alles aan elkaar geknoopt en tot een werkend systeem gemaakt.

Nu kunnen we echt spreken van een modern hulpbedrijf waarmee we weer jaren vooruit kunnen.

De installatie bestaat nu uit;

Twee Kohler generatorsets welke automatisch parallel kunnen schakelen met een inbedrijfstelling door Kemper & van Twist, twee vol automatische Atlas Copco startlucht compressors, twee vol automatische Pentair hydrofoor pomp systemen, een modern Alewijnse hoofd schakelbord & 24Volt paneel met kabelwerken, nieuwe Rotor elektromotoren tbv bestaande pompen, twee vol automatische Hotstart koelwater-voorverwarmings systemen tbv de hoofdmotoren, een Mastervolt 24Volt accu  en 2x 12 Volt start accu systeem met laders, Overdie Staal aluminium vloerplaten, Wildkamp koelwaterleidingen, Axe uitlaat isolatie, Spaarnestad Motoren Revisie ondersteuning, TIO uitlaat geluiddempers, Taqa vermogens kabels, en nog veel meer leveranciers met hun specifieke bijdrage.

Door toepassing van extra grote uitlaatgeluiddempers en hoogwaardige geluidsomkasting van de generatorsets kunnen we met trots stellen dat er nagenoeg geen geluids overlast meer is aan dek.

De moderne generatorsets voldoen aan de huidige wettelijke regelgeving m.b.t. emissie eisen.

 

Delen van de oude installaties hebben een nieuw leven gekregen bij ondermeer stichting Lichtschip Texel en sportvisserij Mercuur.

Andere delen hebben hun weg gevonden naar Overdie Metals en sommige zijn zelfs omgebouwd tot barbecue en tuin kachel.

 

Enkele feiten;

Qua gewicht is er voor circa 6.000 kilo aan materiaal uitgegaan en voor circa 3.000 kilo aan materiaal in gegaan.

Er is door eigen inzet van het hele korps voor circa 1800 uur arbeid in gestoken, in circa 27 zaterdagen.

Er is circa 100mtr leiding werk gelegd.

Er is circa 400mtr elektra kabel gelegd.

Er is circa 9m2 aluminium vloerplaten verwerkt.

Er zijn circa 4 dozen slijpschijven verwerkt.

Er zijn circa 4 dozen las elektrodes verwerkt.

Er is circa 30 liter verf verwerkt.

Er zijn ontelbare hijs klussen geweest.

Er is heel veel koffie genuttigd, met koek & broodjes, en natuur een afsluitend drankje aan het einde van een werkdag.

Er is heel veel overleg geweest en minstens een veelvoud daarvan aan engineering in avond uren.

We hebben bedrijfs bezoeken gedaan, sponsors overtuigd van het nut van hun medewerking.

En nog veel meer.

 

Via deze weg bedanken wij alle sponsors, bedrijven, individuen, zeekadetten & kader voor hun bijdrage aan het slagen van dit bijzondere 3~ project.

kijk voor de sponsoren op onze sponsorpagina.