ACTIVITEITEN

bulgia nieuwElke zaterdag van 11:00 uur tot 17:00 uur komen de zeekadetten op ons korpsschip de ‘Bulgia’ bijeen om zich bezig te houden met zeilen, roeien, onderhoud aan het schip en andere nautische bezigheden aan boord.

Net als bij de koopvaardij en de marine kent het Zeekadetkorps verschillende diensten: de nautische dienst, de technische dienst en de logistieke dienst. Als je nog niet zo lang lid bent rouleer je tussen de verschillende diensten. Je krijgt zo van alles wat mee. Later kun je kiezen bij welke dienst je vast ingedeeld zou willen worden.

NAUTISCHE DIENST

De nautische dienst is aan boord van het schip verantwoordelijk voor alles wat er aan dek gebeurd. Onder die verantwoordelijkheid vallen ook het ponton en de kleine vaartuigen, zoals de (zeil)vletten. De nautische dienst voert het
nodige scheepsonderhoud uit om de ‘Bulgia’ in goede staat te houden, een belangrijke taak aan boord. Een hoofdpunt hierbij is wel dat de kadetten een vaste taak hebben tijdens de vaart met de “Bulgia” als aan- en ontmeren. De nautische is daarom ook de basis voor alle dienstvakken aan boord.

TECHNISCHE DIENST

Deze dienst heeft de verantwoording over alle technische apparatuur aan boord. Hierbij is de machinekamer wel het belangrijkste, maar niet het enige. Ook de ankerlier en tal van andere werktuigen hebben onderhoud nodig. Tijdens vaartochten met de ‘Bulgia’ is het deze dienst, die de motoren zal bedienen en nauwlettend in het oog zal houden.

LOGISTIEKE DIENST

Een misschien wat onbekende term in de oren van velen. Kort gezegd houdt deze dienst zich bezig met de verzorging van de inwendige mens. Deze kadetten belasten zich met werkzaamheden in de kombuis en het op goede orde houden hiervan.

EVENEMENTEN

Naast de reeds genoemde activiteiten is het korps ook actief bij tal van nautische aangelegenheden. Het bezoeken van Sail Amsterdam, het deelnemen aan landelijke roeiwedstrijden tegen andere korpsen, het organiseren van en deelnemen aan de jaarlijkse terugkerende Alkmaars Ontzet (8 oktober) roeiwedstrijden, enz. Ook worden van tijd tot tijd excursies georganiseerd naar musea en tentoonstellingen.

Het jaarlijkse hoogtepunt is het zomerkamp, op het IJsselmeer, de Zeeuwse wateren of soms zelfs ook in het buitenland! Regelmatig wordt er tijdens het zomerkamp ook op zee gevaren. Daarnaast vinden dag- en weekendkampen plaats waarbij gezeild en geroeid wordt met verblijf aan boord van de ‘Bulgia’.

Om zoveel mogelijk ervaringen op te doen vinden er jaarlijks ook uitwisselingen plaats met buitenlandse zusterkorpsen. Zo worden er met bijvoorbeeld Canada, Engeland, Duitsland en Zweden kadetten
uitgewisseld die daar dan de nationale kampen meemaken van dat land.